Kos, kakao og premierenerver

En lyrisk tolkning av dagen før dagen

Generalprøve 20:00, har man blitt fortalt. Nå er klokken syv, og i stilfulle Jack’s Bar har samtalen stoppet opp. Har vi klippet vekk denne replikken, eller ikke? Instruktørene blar i manus, skuespillerne ser forvillet på hverandre. Lyset skrus av, så på igjen, skifter farge et par ganger. Teknikerne kjemper også en kamp mot tiden.

 

På et lite kjøkken ikke langt unna står medlemmer av Kontinuitetsstyret og rører i to gryter med kakao som skal glede slitne ungdommer. Blir den ikke varm snart? Det tar en liten halvtime før man oppdager at komfyren ikke virker. En sikring har gått, men hvor?

Skuespillerne tar pause. Instruktørene, ikke mindre enn fem av dem, klør seg i håret. Første akt var knallbra. Men andre? Vi må jobbe mer, sier Grim. Sjefsavgjørelsen blir tatt. Generalprøve 21:30.

Kjøkkenet. Noen særdeles hyggelige representanter for dagens teatermedlemmer har hjulpet gamle medlemmer i K-styret. Sikringen er fikset, komfyren er i gang, og snart lukter det kakao og pepperkaker i hele etasjen. En overivrig K-styresjef skjenker i kakao til tre unge damer i entreen, før han i neste bevegelse dytter gryten ned fra bordkanten. Cirka 1 liter kakao havnet på gulvet, 3 dl på K-styresjefens svarte bukser. De unge teatermedlemmene er høflige og lar være å le. Det gjør ikke resten av K-styret. Det tørkes opp. 2 liter kakao har mirakuløst blitt igjen i gryten, og vi har én til på vei. Snart serveres det i gymsalen, og takknemlige skuespillere og flere andre arbeidsmaur får seg en kort kosestund før Maria gjør slutt på pausen: ”Skuespillere! Slutt å drikke kakao!”. Det skal jobbes, folk skal sminkes.

Senere, guttenes gymsal. Pablo og Tarje har sunket sammen på sofaen, og det ser ut som om ingen heisekran i verden kan få dem opp igjen. Det er hardt å være instruktør. Men premieren, kommer snart, i morgen, hold ut så lenge! Smånervøse skuespillerne får på mascara, øyenskygge, pudder, eller en halvtøff bart, slik som mafiaboss Calzone. Elegnate damer i elegante kjoler strener forbi. Gangstere øver på skumle grimaser foran speilet. Tony Soprano ville vært stolt av denne gjengen.

Instruktørene samles rundt sofaen, møte i all hast. Masse gjenstår, masse, i følge dem selv. Vi som har fått noen glimt av forestillingen, som har sett Calzone styre familiebedriften med jernhånd og hørt en mystisk syngedame synge Bang! Bang! i nattklubben, kan ikke forstå at forestillingen kan bli noe annet enn fantastisk. Like fullt har Grim en ny beskjed: Generalprøven utsettes til 22:30, i god gammel Fana Skoleteater-tradisjon.

Dermed: På tide for en gammel Fana Skoleteater-veteran å rusle ut i snøen, glede seg til premieren. Men inne jobbes det fortsatt, i mange timer.