Ingen nedtur å gå fra DNS til Fana Skoleteater

For tredje sesong på rad står Tuva Jæger på Fana Skoleteaters scene, der hun kveld etter kveld synger seg inn i publikums hjerter som Maria i ”Krus”. Men Tuva har også fått boltre seg på en profesjonell scene i høst, som småtøsen Thea i Bergensklassikeren ”Jan Herwitz” på Den Nationale Scene. Til tross for travle dager, har Tuva tatt seg tid til et intervju der hun forteller om begge erfaringene.


Gratulerer med en god premiere og fine kritikker! Hvordan er det å være i gang med forestillingene?
- Det er veldig deilig! Det har vært utrolig mye arbeid, så det er godt å endelig være i gang med forestillingene.


Dere hadde en rekordtidlig premiere i år. Har det vært vanskeligere å komme i mål til premieren?
- Ja, det har vært veldig mye stress. Jeg tror nok de fleste skulle ønske at premieren var en uke senere, da hadde vi fått enda mer tid på scenen. Mye ble til etter generalprøven, så det var akkurat at det gikk, men det ble premiere og vi er kjempe fornøyde.

Du er med på Fana Skoleteater for tredje året på rad. Hvordan vil du sammenligne de ulike sesongene?
- Å, det er veldig vanskelig. Første året [”R”, journ. anm.] var jo veldig stas husker jeg - det å få være med som en av de få fra første klasse. Og så er det absolutt veldig kjekt i år! Men alle sesongene har vært fantastiske på hver sin måte. Det er liksom noe helt spesielt med å være i med i skuespillergjengen. Man blir en stor familie. Vi henger jo sammen dag og natt!

Kan du huske første gang du så skoleteateret? Hvilket stykke var det?
- Ja, jeg tror det var "Den Usynlige Katten". Jeg husker at det var veldig kjekt! Og så har jeg vel sett hvert år etter det. Min storebror [Joachim Jæger, journ. anm.] var jo med i årene før meg, så det var en selvfølge at jeg måtte se.


Du har gått rett fra å stå på scenen på DNS hele høsten til å spille på skoleteateret igjen. Er det en nedtur å "bare" spille skoleteater nå?
- Det er på ingen måte en nedtur, men det er noe helt annet. DNS er jo et profesjonelt teater der man jobber fulltid, skoleteateteret er jo et amatørteater på et gymnas. Jeg merker at det er veldig forskjellig å spille for og med venner og det å spille for halve Bergen med proffe skuespillere.

Hva er de største forskjellene og de største likhetene mellom teaterlivet på Fana Skoleteater og Den Nationale Scene?
- Hm, det er vanskelig å si. De største forskjellene er vel spesielt alle kulissene og kostymene. Fana Skoleteater er ikke i nærheten av kostymene og kulissene på DNS, men nå er jo ikke det så rart heller. Men både på Den Nationale Scene og på skoleteateret er det en enorm teaterglede og mange hyggelige og dyktige folk.


Har du vurdert å satse på en karriere som artist eller skuespiller?
- Ja, jeg har jo veldig lyst, men jeg vet ikke om jeg tør. Det er så utrolig vanskelig og så mange som vil det samme, så man skal virkelig ha masse flaks og være kjempeflink. Men vi får se, jeg har lyst til mye. Lasse Lindtner [skuespiller, journ. anm.] rådet meg til å først bli advokat og så skuespiller, så… kanskje!


Til slutt: Hvorfor bør folk komme og se "Krus"?
- Det er moro for hele familien, og jeg tror mange vil kose seg. Også har vi jo fått gode kritikker i avisene og det hjelper jo på.
Takk for intervjuet og lykke til med resten av spilleperioden!


Tuva Jæger og de andre skuespillerne i ”Krus” kan du oppleve på Fana Skoleteater på Fana Gymnas hver dag frem til og med lørdag 16. januar.